قالب ستونی یکی از قالب های پرفروش و پرکارد در ساختمان سازی است که تجربه چندین سال فعالیت مهندسین و همکاران متخصص در شرکت ایران وافل می باشد، قبل از اینکه دررابطه با این محصول ویژه صحبت کنیم بهتر است بدانیم قالب ستونی بتن چیست؟ و قالب ستونی بتن چه کاربردی دارد؟ با استفاده ازپنلهای مدولار قالب بتن یا قالب ستونی و کنج ها می توان یک ستون بتنی با مقطع مربع یا مستطیل مطابق نقشه موجود قالب بندی و اجرا کرد. با استفاده از قالب ستونی، کنج بیرونی دارای پخ شده و در گوشه ستون ها از نبشی پانچ شده استفاده می شود.
همچنین در قالب بندی شکل های مختلف ستون از جمله: L شکل ، چهارگوش ، هشت ضلعی و… از ترکیب پانل قالب فلزی بتن ، کنج بیرونی و داخلی و نبشی پانچ شده و دیگر اتصالات قالب بتن به راحتی می توان عملیات قالب بندی و اجرائی بتن ریزی را انجام داد .
قالب ستونی بتن با مقاطع هندسی فوق الذکر از دو جزء اصلی تشکیل می شود که شامل: جدار قالب یا پانل های فلزی است و کلاف ، قید یا لوله ای، ناودانی است، عملکرد قالب ستونی بتن همانند قالب دیوار ها است. قیدها، تکیه گاه و جدار قالب بتن محسوب می شوند و پایداری داخلی قالب بندی ستون ها توسط آن تامین خواهد شد . بدیهی است که برای حفظ راستای شاقولی ستون ها و پایداری خارجی از مهارهای مورب در دو نوع کششی مانند کابل و نوع فشار مانند جک شاقول کننده باید استفاده شود.
محصول قالب ستونی بتن بسپار
قالب ستونی بتن بسپار پنل ویژه از جنس مواد پلیمری مقاوم در برابر ضربه و سایش ساخته شده است. با استفاده از این قالب ویژه می توان ستونهای مستطیلی با عرض مختلف 25-35-45-55 و 65 سانتیمتر را بدون نیاز به قالب کنج یا قالبهای سایز کوچک به سرعت قالب بندی نمود.
مزایای استفاده از قالب ستونی بتن بسپار
1-وزن کم، سهولت و سرعت اجرا:
وزن این قالبها کمتر از 3/1 (یک سوم) قالب فلزی است لذا قالب بندی و قالب برداری (دکوفراژ) در این روش بسیار آسانتر و سریعتر از قالب بندی فلزی سنتی است بعلاوه در این روش قالب بندی اتصال پین و گوه ای سخت و زمانبر متداول در قالب بندی فلزی حذف شده و تنها به کمک چرخش 90 درجه اهرمهای اتصالی منحصر به فرد، قطعات قالب به هم متصل و محکم می شود این مساله خود در افزایش سرعت و سهولت اجرا تاثیر بسزایی دارد.
2- وزن کم، سهولت حمل و جابجایی:
با توجه به وزن بسیار کم قالبهای بسپار پنل، جابجایی و حمل و نقل قالبها در محوطه کارگاه و طبقات مختلف به سهولت و سریع انجام می شود.
3- نگهداری و استفاده در شرایط آب و هوایی گوناگون:
بسپار پنل ویژه از جنس مواد پلیمری مقاوم و با ضربه پذیری بالا ساخته شده است که بر خلاف قالبهای پوبی و فلزی می تواند در تمام شرایط آب و هوایی (مرظوب، سرد، خشک و ...) نگهداری شود.
4- عدم نیاز به روغنکاری:
بسپار پنل بدلیل نوع مواد اولیه خاص خود نیازی به روغنکاری یا هر نوع پوشش دیگری جهت نچسبیدن بتن تازه به سطح خود ندارد و لذا سطح نمای بتن اجرا شده بسیار صاف و بی نیاز از اجرای هرگونه نماسازی می باشد.
5- شستشو با آب:
نظافت و تمیز کاری بسپار پنل نیازی به ابزار خاصی نداشته و تنها با فشار آب قابل شستشو است.
6- قابلیت استفاده تا 100 مرتبه قالب بندی و بتن ریزی:
با توجه به جنس مقاوم بسپار پنل ، این قالبها در مقابل سایش و ضربه بسیار مقاوم بوده و در صورت نگهداری مناسب تا 100 بار قابل استفاده و بتن ریزی می باشد.
7- دوست دار محیط زیست:
با توجه به جنس مواد اولیه، پس از اتمام عمر مفید این قالبها قابل بازیافت بوده و می توان ضایعات آن را تا بیش از 3 برابر قیمت آهن قراضه به فروش رساند.
روش اجرای قالب بندی ستون پلیمری یا قالب بندی ستون
ستون ها غالبا به صورت چهارضلعی طراحی و اجرا می شوند خیلی به ندرت پیش می آید که به جهت زيبایی بیشتر اشکال هندسی ديگر از جمله دايره، بيضي و غيره ا زطرف معمار ساختمان پيشنهاد داده شود، روش اجرای قالب بندی ستون بدین گونه است که ابتدا باید ابعاد ستون را از روی نقشه تعيين نموده و دو ضلع قالب را به همان ميزان از تخته مناسب بريده و به چوبهای چهار تراش تا به آن پشت بندی گويند ميخ کنیم، با توجه به اينكه در قالب ستونها دو ضلع مقابل داخل دو ضلع ديگر قرار گيرند در نتيجه پهنای دو ضلع ديگر قالب بتن بايد به اندازه ضخامت تخته از از ابعاد قيد شده در نقشه بيشتر باشد تا از داخل ابعاد مورد نظر را به ما بدهد. نکته قابل توجه این است كه پشت بند های اضلاع مقابل اولا درحدود 10 الی 15 سانتی متر از پهنای قالب بتن بيشتر باشد و نکته دوم این که پشت بندهای اضلاع مقابل حتما باید درست مقابل همديگر قرار گيرند تا در موقع اتصال چهار ضلع ستون به يكديگر با بستن سيم نجاری به اين زايده ها امكان اتصال آنها به يكديگر به سهولت امكان پذير باشد، همچنین حداكثر فاصله اين پشت بندها از همديگر نبايد از 80 سانتی متر بیشتر شود، پشت بندها بايد به وسيله میلگرد و مهره يا سيم نجاری به هم اتصال پيدا كنند.
بتن ستون ها به محض آنكه بتن حالت روانی خود را از دست بدهد و یا به عبارتی سفت شود بطوریکه بتواند شكل هندسی خود را حفظ كند قالب آن را باز مي كنند و اين در حدود 48 ساعت بعد از گذشت بتن ريزی اتفاق خواهد افتاد، توجه داشته باشید زمان باز كردن قالب بتن بايد با احتياط طوری جدا نماييد كه گوشه تيز ستون خراب نشود، یک راه حل دیگر جهت جلوگيری از اين كار این است که در گوشه های قالب فيتيله های مثلثی شكل نصب نمايید تا در داخل قالب پخی هایی ايجاد گردد تا بتن ريخته شده در قالب بتون تيز گوشه نبوده و در نتيجه شكننده نشوند.
قالب ستونی بتن پس از 48 ساعت از بتن ریزی بايد حتما باز شود زيرا در غير اين صورت آب دادن به بتن براحتی ميّسر نيست و امکان دارد بتن خشك شده و بسوزد، همچنین در موقع نصب قالب ستونی بتن بايد كاملا شاقولی نصب شود، زيرا اگر ستون كاملا شاقول نباشد بارهای وارده محوری نبوده و موجب تخريب ساختمان خواهد شد. حداقل ضخامت تخته مورد نظر برای استفاده قالب بندی ستون 3 سانتی متر محاسبه می شود و بايد در پای هر ستون سوراخي به ابعاد 10×10تعبيه گردد تا تراشه های چوب و مواد اضافه را از آنجا خارج نموده و در موقع بتن ريزی آن سوراخ را مسدود نمود.
قالب بندی هر ستون بايد مستقيما دارای ايستایی كافی باشد و تكيه دادن قالب بندی يا داربست آن به ستونهای مجاور مجاز نيست. همچنین تثبيت موقعيت ستون بايد تنها به وسيله تير چوبی كه در چهار جهت در پای ستون روی كف قرار داده شده انجام گيرد و ريختن بتن به ابعاد ستون برای تثبيت موقعيت آن به هيچ وجه مجاز نيست.
اجزای قالب ستون بتنی یا قالب ستون پلیمری
بعد از اینکه در مورد روش اجرای قالب بندی ستون بتنی صحبت کردیم، حالا بهتر است با اجزای قالب بندی ستون یا قالب ستونی پلیمری آشنا شوید.
پانلها اجزای قالب ستون پلیمری
پانلهای فلزی در دو نوع تسمهای و لبه خم تولید میشوند. معمولا پانلهای لبه خم به صورت یکپارچه از ورق 3 یا 4 میلیمتر هستند که لبههای آن را به کمک دستگاه خم میکنند.
پانلهای تسمهای یا جوششی از ورق 4 میلیمتری و تسمهها از ورق 5 میلیمتری تشکیل شدهاند. در صورتی که جوش این ورقها از نوع CO2 باشد، مقاومت و کیفیت بالایی در برابر ضربه دارد.
به طور کلی در قالبهای لبه خم ورق صفحه و لبهها یکپارچه بوده و فقط لبه ابتدا و انتهای قالب به صورت جوشی به آن متصل میشوند، اما در قالبهای تسمهای تمامی لبهها به کمک جوش و سخت کننده به صفحه متصل میگردند.
ممکن است از خود بپرسید این دو نوع قالب چه تفاوتی دارند؟! باید گفت قالب لبه خم از قالب تسمهای سبکتر بوده اما پس از باز کردن قالبها رد شیره بتن در درز دو پانل کنار هم بیشتر مشخص است.
اگر هر دو قالب به طور مناسبی تولید شوند، مقاومت کافی در برابر بار وارده از سمت بتن تازه را خواهند داشت.
لذا پیمانکاران با توجه سهولت جابهجایی و قیمت تمام شده، تصمیم به انتخاب نوع پانلهای فلزی برای قالببندی میگیرند.
پین و گوه اجزای قالب ستون پلیمری
با ریختن بتن در قالبها فشاری ایجاد میشود که ممکن است باعث باز شدن آنها یا خروج شیره بتن شود. از پین و گوه جهت چفت کردن پانلهای فلزی استفاده میگردد.
پشت بند و جکهای مایل اجزای قالب ستون پلیمری
بعد از اینکه پانلها به کمک پین و گوه به هم متصل شدند نوبت اجرای پشت بند میرسد.
از پشت بندهای افقی، قائم و مایل جهت یکپارچه سازی پانلها و افزایش مقاومت برای مقابله با نیروی رانشی بتن تازه استفاده میشود.
ممکن است در هنگام نصب قالب ها یا بتن ریزی، ستون ناشاقول شود. به همین دلیل از جکهای مایل جهت تثبت پانلها استفاده میشود.
در ارتفاعهای حداکثر یک متری باید از پشت بند استفاده شود. برای اجرای پشت بند در ستونها معمولا از لوله داربست استفاده میشود.
بست قورباغهای اجزای قالب ستون پلیمری
در ستونهای لبه که امکان اجرای جک مایل از دو طرف وجود ندارد، برای نگه داشتن قالبها و شاقول کردن آن از سیم نجاری یا میلگرد به کمک بست قورباغهای استفاده میکنند.
جهت انجام این کار باید هنگام بتن ریزی سقف یا فونداسیون قلابهایی در آن قرار داده باشید. در نتیجه می توان گفت بست قورباغه ای جهت شاقول کردن قالب ستون یا قالب ستونی پلاستیکی بکار میرود.
تسمه اجزای قالب ستون پلاستیکی
در صورتی که المان بتنی عریض باشد، برای اینکه پانلها در اثر فشار بتن ریزی از هم فاصله نگیرند از تسمه استفاده میشود.
تسمه بین دو پانل قرار گرفته شده و فاصله دو وجه ستون را حفظ میکند. طولی که برای تسمه انتخاب میکنید برابر عرض ستون به علاوه 5 سانتیمتر از هر طرف باشد.
به طور مثال برای ستون با عرض 50 سانتیمتر باید از تسمههای 60 سانتیمتری استفاده کرد یا می توان گفت اجزای قالب بندی ستون بتنی 3 متری با ابعاد 40×40 به شرح زیر است:
1) 12 عدد پانل 30×100 سانتیمتر
2) 8 عدد پانل کنج 5× 5 با طول 150 سانتیمتر
3) 75 جفت پین و گوه
انواع قالب ستون بتن بسپار
قالب بندی ستونها در سالهای قبل معمولا به وسیله قالبهای چوبی یا فلزی انجام میشد ولی به دلیل معایب و مشکلاتی که در قالبهای چوبی و قالب ستون فلزی وجود دارد در حال حاضر اکثر پروژه های ساختمانی قالب بندی ستون خود را با قالب ستون بتن بسپار یا قالب ستون پلیمری اجرا میکنند . قبل از اینکه با انواع قالب ستون بتن بسپار آشنا شوید بهتر است معایب قالب ستون چوبی را مطالعه کنید و تفاوت قالب ستون پلیمری و قالب ستون چوبی را متوجه شوید.
معایب قالب ستون چوبی چیست؟
برای معایب قالب ستون چوبی بتن ابتدا باید گفت از قالب چوبی برای شکل دادن به ستونها، پیها، تیرها و سقفها استفاده می شود، اما امروزه، گستردگی پروژههای ساخت و ساز باعث شده است که قالب ستون چوبی برای این دست از پروژهها مناسب نباشند. معایب قالب ستون چوبی عبارتند از:
- دقت زیادی در بتنریزی برای جلوگیری از آسیب رسیدن به لبههای قالب چوبی نیاز است
- مقاومت کم قالب ستون چوبی در برابر رطوبت کم است و ممکن است سبب پوسیدگی قالب شود
- استفاده از این نوع قالب در پروژههای بزرگ بسیار زمانبر است
- به هیچ وجه نمیتوان از قالب ستون چوبی برای دفعات زیاد استفاده کرد و تنها 5 یا 6 بار قابل استفاده مجدد است
- اگر الوار خشک باشد، رطوبت را از بتن مرطوب جذب میکند که میتواند عضو بتنی حاصل را ضعیف کند.
- استفاده از قالب ستون چوبی به دلیل مقاومت کم، هزینهبر است و صرفه اقتصادی ندارد.
- عدم تحمل وزن بتن در این قالبها است
- بزرگترین معایب قالب چوبی فاجعه زیست محیطی: بریدن چوب از عامل اصلی جنگلزدایی است. حدود یک سوم چوب استخراج شده از جنگلهای طبیعی در سراسر جهان برای استفاده از محصولات چوبی است. تولید الوار و در ادامه آن قالب ستون چوبی، که بهطور باعث تخریب جنگلها گسترده میشود و گونههای درختی ارزشمندی را از جنگل حذف میکند، میتواند بیشتر از آن چیزی که به نظر میرسد، آسیبزا باشد. قطع درختان همچنین جنگل را در برابر آتشسوزی و سایر تهدیدات آسیبپذیرتر میکند.
این نکات تنها معایب قالب ستون چوبی نیست. برای ساخت قالب ستون چوبی مقدار زیادی انرژی برای خشک کردن و پردازش آن استفاده میشود؛ به عبارت دیگر هدررفت انرژی در ساخت این قالبها بسیار بالاست.
معایب قالب ستون فلزی بتن چیست؟
از میان معایب قالب ستون فلزی تن می توان به این اشاره کرد که این نوع قالب ، عایق حرارت نمی باشد و در نتیجه تبادل گرمایی بسیار بالایی دارد. برای تهیه این نوع قالب فلزی، در ابتدا باید بهایی زیادی بپردازید. به طور کلی می توان گفت:
- نیاز به روغنکاری برای جلوگیری از چسبیدن به بتن
- قیمت بالا برای استفاده کوتاهمدت
- حساسیت در برابر آب و مواد خورنده موجود در بتن
- وزن زیاد و نیاز به حملونقل با جرثقیل
- نیاز به عایقکاری برای استفاده در هوای گرم یا سرد
انتخاب خرید قالب ستون بتن را جدی بگیرید
انتخاب نوع قالببندی عاملی بسیار حیاتی برای ساخت و ساز موفق، سریعتر و سازنده است. قالببندی حدود 40 تا 60 درصد هزینه پروژه را به خود اختصاص میدهد.
به همین دلیل قالبها باید از نظر استحکام، دوام و کیفیت سطحی مناسب داشته باشد و برای کارگران و سازه های بتنی ایمن باشند و از راندمان یا بهرهوری مناسب در کارکرد برخوردار باشند، حمل و برچیدن آنها آسان باشد و مقرون بهصرفه باشند. قالب ستون بتن باید بسیار قوی باشد که بتوانند بارهای مرده و زنده را به خوبی تحمل کند. از این رو شناخت و انتخاب نوع مواد بهکار رفته در قالب در ساخت و ساز ضروری است. انتخاب نادرست منجر به افزایش هزینه و زمان در پروژههای ساختمانی میشود. 9 عامل اصلی که بر انتخاب خرید قالب ستون بتن باید در نظر داشته باشید، عبارتند از:
- طول عمر بالایی داشته باشد
- پرداخت سطح مناسبی داشته باشد
- به راحتی در محیط پروژه قرار بگیرد
- هزینه نیروی کار را کاهش دهد.
- قالب باید به راحتی در دسترس باشد
- از کیفیت خوب و مناسبی برخوردار باشد
- ذخیرهسازی قالب بهآسانی انجام شود
- هزینه سرمایه مناسبی داشته باشد
- ایمن باشد
قالب ستونی بتن بسپار (مستطیلی)
بسپار قالب ستونی جنس مواد پلیمری مقاوم در برابر ضربه و سایش ساخته شده اند. که در قالب بندی ستونهای بتنی مستطیلی و دایره ای کاربرد دارند. از مزایای این قالب ها می توان :
- قالب بندی ستون در عرضهای 25, 35, 45, 55 و 65 سانتیمتر تنها با یک قالب.
- وزن بسیار کم (یک سوم قالب فلزی)
- سهولت و سرعت قالب بندی و دکوفراژ بسیار زیاد.
- عدم نیاز به روغن کاری (بتن به سطح بسپار پنل نمی چسبد)
- حذف پین و گوه در روش قالب بندی فلزی
- حمل و نگهداری آسان در شرایط محیطی مرطوب، سرد و خشک
- دوام و طول عمر زیاد (تا 100 بار مصرف)
مشخصات فنی قالب ستونی پلیمری مستطیلی بسپار
ابعاد: 60×73 سانتیمتر
ضخامت: 8 سانتیمتر
وزن : حدود 6.8 کیلوگرم
تعداد اهرم موردنیاز : 8 عدد
ابعاد بسته بندی : 120×100×240 (H)
تعداد در بسته بندی : 74 عدد
وزن بسته بندی : 523 کیلوگرم
قالب ستون پلیمری 60-70-80-90-100
بسپار قالب ویژه از جنس مواد پلیمری مقاوم در برابر ضربه و سایش ساخته شده است. که در قالب بندی ستونهای بتنی مستطیلی کاربرد دارد. سایر مزایای آن عبارتند از:
1- قالب بندی ستون در عرضهای 60-70-80-90 و 100 سانتیمتر تنها با یک قالب.
2- وزن بسیار کم (یک سوم قالب فلزی)
3- سهولت سرعت قالب بندی و دکوفراژ بسیار زیاد.
4- عدم نیاز به روغنکاری (بتن به سطح بسپار پنل نمی چسبد)
5- حذف پین وگوه در روش قالب بندی فلزی
6- حمل و نگهداری آسان در شرایط محیطی مرطوب، سرد و خشک
7- دوام و طول عمر زیاد (تا 60 بار مصرف)
مشخصات فنی قالب ستونی پلیمری 60-70-80-90-100 بسپار
ابعاد: 60×108سانتیمتر
ضخامت: 8 سانتیمتر
وزن: حدود 10.5 کیلوگرم
تعداد اهرم موردنیاز :12 عدد
ابعاد بسته بندی : 120×100×240 (H)
تعداد در بسته بندی : 45 عدد
وزن بسته بندی : 490 کیلوگرم
سخن آخر
اکنون که به خوبی از معایب قالب ستون چوبی و قالب ستون فلزی آگاه شدید و کاملا متوجه شدید که قالب ستون پلیمری برای پروژههای شما بهتر و مناسبتر است، البته دانستن مزایا و معایب قالب بتن در انواع مختلف، کافی نیست و برای خرید قالب ستون باکیفیت، باید به فروشندگان معتبر مراجعه کنید. ما در بتن بسپار، بهترین قالب ها و لوازم قالب بندی موجود در بازار را به شما ارائه می دهیم. برای مشاوره و خرید در زمینه قالب و اتصالات قالب بندی می توانید با شماره های موجود در سایت با کارشناسان ما در بخش پشتیبانی و فروش در تماس باشید.
اگر هنوز درباره قالببندی بتن سوالاتی در ذهن دارید، با کارشناسان ما تماس بگیرید و با آگاهی تصمیمگیری کنید تا متضرر نشوید. همچنین میتوانید سوالات خود را در قسمت نظرات مقاله بنویسید و همینجا جوابتان را بگیرید.